Több, mint egy blog!

2024. július 25. 19:35 - Raven1975

Hansi Flick nyilatkozata bemutatása alkalmával:

"Nagyon boldog vagyok. Mielőtt aláírtam a szerződésemet, együtt vacsoráztunk az elnökkel és az első pillanattól kezdve érzem, hogy mekkora klubhoz érkezem."

"Az első napoktól kezdve keményen dolgozunk az edzéseken. Minden játékos maximumot akar nyújtani és ezek a 16-17 éves fiúk a La Masíáról elképesztőek."

"Az első napon megismertem Toni Fernándezt. Akkor még 15 volt, azóta betöltötte a 16-ot. Az lenyűgözött, hogy milyen tehetséges ilyen idősen."

"Nem áll messze a stílusom a Barçáétól. Aktív csapatot akarok látni a pályán, a labdával és nélküle is. Mi akarjuk diktálni a tempót, az mindegy, hogy a felállás 4-3-3 vagy 4-2-3-1."

"Ansu Fati a tréningek első napjain hihetetlen volt. Nagyon jó fizikai állapotban volt. Nagy kár, hogy megsérült, de ezt el kell fogadnunk és segítenünk neki, hogy minél erősebben térjen vissza."

"Egy korábbi interjúban mondtam már, meghívtak a Camp Nou-ba és tudtam, hogy ott akarok edzősködni egy napon. Ez egy nagy klub, a trófeákat pedig csak ilyeneknél szerezheted meg."

"A védekező középpályás pozíciója? Jelenleg elégedett vagyok azzal, amit az edzéseken látok, azt gondolom, már vannak játékosaink, akik tudnak ott játszani."

"Nico Williams nem a Barça játékosa, így nincs mit mondanom róla."

"Elégedett vagyok a La Masíával. Jó, hogy a játékosok tudják, hogy mit akarunk, a szabályokat is. Most rájuk fókuszálunk, remélhetőleg sok játékos lesz onnan a csapatban."

"Fontos nekem, hogy a játékosok edzésen is 100%-ot adjanak. A 70% nem elég. A felelősség az enyém és az övék is."

"Elképesztő az, amit Lamine csinált az Eb-n. Egy év alatt sokat fejlődött. A jó játékosok tudják tartani a szintet, remélhetőleg két lábbal a földön marad. Nagy momentumokat élhetünk még át vele." 

"Jó, hogy vannak mellettem olyanok, mint Thiago, akik beszélnek spanyolul. Jól ismerem őt a Bayernből. Vissza kellett vonulnia, ami nem egyszerű. Megkérdeztem, hogy nem szeretne-e csatlakozni és ő nem hezitált, igent mondott."

"Nem gondolom, hogy jó ötlet összehasonlítani, hogy a Barça vagy a Bayern a nagyobb klub."

"A technikai és fizikális dolgokon is dolgozunk. Dolgoznunk kell a védelmen is, mert az mindennek az alapja. Mindenkinek meg kell értenie, fontos, hogy csapatként játsszunk."

"Kértem, hogy Thiago játsszon? Edzéseken megteheti, ott játszhat a középpályán."

"Frenkie fantasztikus játékos, ezt bizonyította mikor egészséges volt. Most gyógyulgat, remélhetőleg nemsokára visszatér."

"Holnap beszélek azokkal, akik az olimpián vannak, az egy jó jel, hogy tegnap nyertek."

"Ansu a balszélen játszik, de akár középen is bevethető. A csapatom külön foglalkozik vele, de a sajnálatos sérülése miatt most várnunk kell."

"Sergi Roberto jelenleg nem a Barça játékosa, ennyit tudok mondani."

"Gavi szeretne mihamarabb újra játszani, de ez a sérülés időt igényel, amit meg is kap, mert szeretném, hogy 10-15 évet sérülés nélkül játsszon le. Jól van és mindent megteszünk, hogy erősen térjen vissza."

Szólj hozzá!
2024. július 25. 17:00 - Raven1975

Pár érdekesség Andrés Iniestaról.

1984. május 11-én született Fuentealbillában, édesapja José Antonio Iniesta, édesanyja María Luján. Az édesapja egy jól ismert üzletember volt Albacetében, így Andrés-nek boldog és nyugodt gyermekkora volt, és a legnagyobb örömet az jelentette számára, ha a lábai a focilabdát bűvölhették.

Amikor 10 éves lett, az apja elküldte az albacetei akadémiára, ahol hamar megmutatta a tehetségét. Két évvel később, egy gyermektornán megmutatta a benne rejlő tehetséget, ezáltal számtalan spanyol csapat figyelmét felkeltette. A tornán a legkitartóbbak az FC Barcelona képviselői voltak, s az apja hamar megállapodott a klubbal, hogy Barcelonába költözik a fia. Nemsokára már a La Masíán volt próbajátékon, ahol nem telt el sok idő, és mindenkit meggyőzött, lenyűgözött tehetségével.

A próbajáték után még visszatért Albacetébe a családdal, ahol a családtagok és a barátai azért imádkoztak, hogy Iniesta a Barcelonába való igazolás és költözés mellett döntsön. Ugyanis Andrés nagyon szerette a családját, s nem akart elválni tőlük, bármi áron sem.

Amikor megérkezett a La Masíára nemhogy tinédzser nem volt, de ő volt az akadémia legfiatalabb tagja - mindössze 12 esztendős múlt. A beilleszkedés a pályán könnyen ment, azon kívül kevésbé: sokat sírt, nagyon hiányoztak neki a szülei. Azonban a pályán megmutatkozó tehetsége, a nevelők szeretete hamarosan meghozta a gyümölcsét: a pályán fiatalabb kora ellenére, mindenkinél tehetségesebbnek bizonyult. Az 1999-es NIKE Premier-Kupán mindenkit lenyűgözött, a torna legjobbja lett, és magától Peptől vehette át az elsőségért járó serleget.

Albacete, ahonnan származik, egy híres szőlőtermelő vidék, ahol minőségi borokat állítanak elő. Innen jön Andrés-nek a bor iránti szeretete is, és vállalkozásának gyökere. S onnan, hogy anyjának egy kocsmája volt Fuentealbillában, ahol gyerekként is sokat segített már iskola és foci után.

A La Masíába rendszerint 13/14 évesen kerülnek a tehetséges fiatalok, Andrés 12 éves és 4 hónapos volt, amikor odakerült. 

Egy interjúban egy riporter megkérte, hogy mondja el egy személyes titkát, amire Andrés ezt felelte: "Két nappal a Chelsea elleni gólom után kaptam egy jelentést a kórházakban megszületett babák számáról abban a pillanatban, amikor a gólomat szereztem. A születési arány azon az estén közel 50%-kal megnőtt a megszokotthoz képest. Az orvosoktól kapott levélben a doktorok kifejtették, hogy az izgalomtól és a gólom által okozott örömből kifolyólag indultak meg ezen nőknél a szülési fájdalmak, s jöttek világra babák nagyobb arányban."

Szólj hozzá!
2024. július 23. 15:51 - Raven1975

Hansi Flick exkluzív interjút adott a klub hivatalos csatornájának.

"Milyen a Flick-taktika? Feltétlenül beszélnem kell erről? Nos, szeretem, ha a csapatom aktív labdával és anélkül is. Labda nélkül szeretnénk arra terelni az ellenfelet a letámadásunkkal, ahol vissza tudjuk szerezni azt. Szeretem, ha a csapatom folyamatosan letámadja az ellenfelét, esetenként még a megszokottnál nagyobb mértékben is. A futballban fontos, hogy a játékosok szabadnak érezzék magukat, ekkor képesek a legjobbjukat hozni." 

"Nálam Robert egyértelműen a büntetőterület környékén fog játszani, itt a legjobb ugyanis. Hihetetlen játékos, megvannak azok a tulajdonságai, amelyek kiemelik itt. Az edzésen jelenleg sok helyzet kell a gólhoz, hiányzik az akciók végén egy jó befejező, Robert ebben a legerősebb. Mindemellett elképesztően rutinos."

"Szélsőjáték? Nagyon fontos, hogy minden szabad területet bejátsszunk a pályán. Jómagam elvárom a szélsőimtől, hogy kellően aktívak legyenek, kivegyék részüket a játéképítésből, ugyanakkor merjék befejezni is az akciókat. Fontos, hogy a szélsőink kellően gólerősek legyenek, számomra ez lényeges. Ha megvan a lehetőségük, akkor ne forduljanak vissza, törjenek kapura és próbálják meg befejezni az akciót."

"Sérülések? Nem gondolok sokat ezekre, mert nincs ráhatásom. Ez minden csapatnál megtörténik, el kell fogadnunk, edzőként és klubként is, majd folytatni a megkezdett munkát. Az edzéseken jelenleg a fizikai felkészítés élvezi az elsődleges szerepet, de ez nem jelenti azt, hogy ne foglalkoznánk a labdás játékunkkal. A tréningek első részén Julio Tousszal, Pepével és Rafával dolgoznak a fiúk, aztán jövünk mi a labdával való munkával. Meglátásom szerint teljesen eltér az edzésmódszerünk a korábbiaktól, különösen erőnléti szempontból. A futballt három fontos dolog befolyásolja: technikai tudás, fizikum és taktika. Sok dolog kell ahhoz, hogy jól futballozz. Az Európa-bajnokságon például Spanyolország volt a legjobb csapat, megérdemelten nyerték meg a kupát, de az is látható volt, hogy kisebb csapatok is képesek felvenni a versenyt a megfelelő erőnlétük segítségével. Éppen ezért számomra a fizikai felkészítés döntő fontosságú."

"Thiago? Sokat beszélgettünk vele az elmúlt években, miután a Liverpoolhoz szerződött, ahol rengeteg sérülés hátráltatta. Emiatt két hónappal ezelőtt eldöntötte, hogy visszavonul, megkérdeztem tőle, hogy nem lenne-e kedve csatlakozni az edzői stábhoz, mivel, ahogyan látjátok, itt mindenki szereti őt."

"A fegyelem elengedhetetlen egy csapat életében, ahogyan bármely más területen is fontos. Kértem a játékosokat, hogy mindenki időben érkezzen meg, mert amikor egy játékos kivételével az egész csapat itt van, 25 embernek kell várnia egy emberre, ez pedig szerintem tiszteletlenség az egész csoporttal szemben. Ebben a tekintetben nem vagyok híve a pénzbírságok kiszabásának, mert úgy gondolom, hogy felnőttek vagyunk és elég okosak vagyunk ahhoz, hogy megértsük a dolgok működését. Ez leginkább mentalitás kérdése."

"A sikerhez elengedhetetlen az edző és a játékosok jó kapcsolata, enélkül képtelen vagy megfelelő önbizalmat adni nekik, ami szükséges a maximális teljesítményhez. Néha vannak nehéz pillanatok, vannak megbeszélések, ahol kíváncsi vagyok a srácok véleményére, szeretném megtudni tőlük, ők hogyan látnak bizonyos dolgokat, vagy ha bármi problémájuk van, beszéljünk róla, szeretném, ha éreznék, hogy hozzám bizalommal fordulhatnak. Már az elejétől fogva megpróbáltam jó kapcsolatot kiépíteni a játékosokkal, az Európa-bajnokság alatt írtam is spanyolul üzenetet nekik, azt azért be kell vallanom, hogy ehhez még fordítót kellett használnom. Rendkívül fontosnak tartom ezeket a gesztusokat, mert ez volt az első lépés a kapcsolatteremtéshez, szerencsére nagyon jókat beszélgettünk. Remélhetőleg két hónapon belül már probléma nélkül megy majd a spanyol. Jelenleg érteni jobban értem a nyelvet, mint beszélem."

"Elképesztő az, amit az első edzéstől kezdve látok. Hihetetlen az, hogy milyen játékosokat nevel ki az akadémia, köszönetet kell mondanom a La Masíának. Pompás minőségű játékosok jönnek ki onnan."

1 komment
2024. július 23. 13:22 - Raven1975

Mbacke végleg a Barcelonáé.

A Barça Atlètic tegnap hivatalosan is megerősítette, hogy 2026-ig (ez még további két idénnyel megtoldható) leigazolta a 21 esztendős szenegáli középhátvédet, Mamadou Mbackét. A 189 centiméter magas védő a tavalyi szezonban Rafa Márquez együttesének meghatározó alakja volt. A közleményében a klub nem közölt átigazolási összeget, a hírek szerint 4 millió eurót fizettek érte a katalánok. A védelem közepével továbbra sincs gond szerencsére.

Szólj hozzá!
2024. július 22. 18:11 - Raven1975

Hriszto Sztoicskov:

"Mindig optimista vagyok. Minél rosszabban alakulnak a dolgok, nekünk annál optimistábbnak kell lennünk. Készül az új stadion, amihez egy erős csapatot kell építenünk. Szerintem Laporta és Deco tudják, milyen játékosokra van szükségünk. Új edző érkezett, akivel szerintem egy fegyelmezettebb csapatot látunk majd lépésről-lépésre kibontakozni. Vannak tehetséges fiataljaink, mint Cubarsí, Pedri, Gavi, Lamine Yamal, Fermín, Baldé... és ha még Nico Williams is érkezik, úgy őt is közéjük kell soroljuk. Nem szabad rohannunk, nem holnap kell megnyerni a Bajnokok Ligáját. Ha sikerül néhány igazolást eszközölni, akkor szerintem egy erős csapatunk lehet, amivel képesek lehetünk versenyezni a legmagasabb szinten."

"Nico? Le kell igazolniuk. Korábban már javasoltam a klubnak, akkor nem szerződtették, most pedig akarják... Egy olyan játékosról beszélünk, aki nem csak a pálya mindkét szélén képes jól játszani, hanem csatárként és hamis kilencesben is megállja a helyét. Nagy javulást hozhat a csapathoz."

"Lamine? Ha szenvedélyesen üldözöd az álmodat, akkor egy nap beteljesül. Fiatal kora ellenére tökéletesen tisztában volt azzal, mekkora lehetőség is ez az Európa-bajnokság számára. Fegyelmezett volt, sokat dolgozott a csapatért. Nico ugyanez, minden nap fejlődni akar. A kontratámadásokban elképesztő veszélyt jelent az ellenfélre, sok-sok problémát okoz nekik. Aztán ott van Morata. Az elődöntőben Olmo és Lamine góljánál senki nem beszélt róla, pedig ő volt az, aki két-három védőt elvitt magával, ezzel területet nyitott nekik. Teljesen kihaltak már az ilyen típusú csatárok."

"Yamalt Messihez hasonlítják? Kérlek, ne tegyétek ezt. Soha nem szerettem ezeket a dolgokat, mindannyian mások. Remélhetőleg Lamine ugyanilyen áldozatosan és komolyan folytatja a munkát a következő években is. Ezért jutott ide, ezért lő gólokat a Barcelonában és a spanyol válogatottban is. Ő egy gyerek, akit meg kell védenünk, nem pedig elképesztő magasságokba emelni, mert onnan könnyű nagyot zuhanni."

"Flick? Nem tudom, hogy őszinte legyek. Meglátjuk, sok múlik majd azon, képes-e alkalmazkodni a közeghez, az öltözőhöz. Biztos vagyok benne, hogy nagy fegyelmet vár majd el a csapattól, elvégre német, ebben pedig sokat segíthet neki ter Stegen és Gündogan, ahogyan Thiago is, hiszen dolgozott mellette. Ezek kis dolgok, amik azonban sokat segíthetnek hosszú távon neki."

Szólj hozzá!
2024. július 18. 17:46 - Raven1975

Lamine Yamal átlépte a 100 millió eurós határt a Transfermarkton.

A német oldal az Európa-bajnokságot követően frissítette a legjobban teljesítő játékosok becsült piaci értékét. Lamine Yamal eddig 90 millió euróval állt, ezen 30 millió eurót emeltek, így 120 millió euróra taksálják a 17 esztendős szélsőt. Ezzel egyébként a Barcelona legértékesebb játékosa már, megelőzve Gavit (90) és Pedrit (80). Lamine Yamal ezzel a legfiatalabb játékos lett a német oldal története során, aki átlépte a 100 millió eurós értéket.

24 komment
2024. július 17. 17:32 - Raven1975

Barça News

Lamine Yamalék kihagyják az USA-túrát?

Egyelőre csak Toni Juanmartí írta meg, így kezeljük fenntartásokkal, túl szép, hogy igaz legyen alapon, de elmondása szerint a klubnál elemezték a helyzetet és úgy döntöttek, hogy az Európa-bajnokságon döntőbe jutott játékosok [Ferrán és Lamine, Pedri ugye eleve sérült, Fermín olimpián lesz] nem utaznak az idei USA-túrára. Egy az egyben kihagyják az egészet.

A vezetés szerint elengedhetetlen ez a lépés a megfelelő mentális és fizikális feltöltődéshez. Remélhetőleg így is történik majd, rájuk fér nagyon, különösen igaz ez Lamine-ra, aki nagyon fiatal kora ellenére 60 meccs felett lépett pályára első felnőtt idényében.

Néhány infó az új mezek kapcsán.

A holnap debütáló hazai szerelés reklámjának négy fő arca Aitana, Gavi, Alexia és Baldé lesznek. Pletykálták néhányan, hogy az új meznél középen csak egy nagy Spotify logó lesz, felirat nélkül, ezt azonban az egyik legmegbízhatóbb forrás cáfolta. Az eddigieknek megfelelő, feliratos logó szerepel majd a póló elején.

A másik hír, eldőlt Lamine Yamal következő mezszámának kérdése. A Barcelona tinisztárja a 19-es számot választotta [ez jelenleg Roque száma], amelyet egyébként az Európa-bajnokságon a spanyol válogatottban is viselt.

Toni Fernández hosszabbított a Barcelonával!

Az FC Barcelona 16 esztendős támadója, Toni Fernández ma hivatalosan is aláírta új szerződését a katalán együttessel. Guille Fernández unokatestvére az akadémia egyik legtehetségesebb támadója, így mindenképpen nagy hír ez.

Már csak Guille hosszabbítása hiányzik, remélhetőleg hamarosan arra is pont kerül!

2 komment
2024. július 15. 18:48 - Raven1975

A tavalyi debütálása után:

Lamine Yamal: "Örökké hálás leszek Xavinak. Nem minden edző tette volna lehetővé, hogy 15 évesen debütáljak. Perceket ad, minden edzésre felhív, hogy minden meccsen pályára léphessek."

Xavi Hernández: "Nem félek meghívni az első csapatba, pedig még csak 15 éves. Nagyon tehetséges és sokat segít nekünk. Higgyétek el, hogy Yamalnak megvan a tehetsége ahhoz, hogy egy korszakot jelöljön meg a Barçában!"

Köszönjük, Maestro!

1 komment
Több, mint egy blog!
süti beállítások módosítása