Több, mint egy blog!

2024. január 27. 17:04 - altopasso

Ki az a 16 éves középhátvéd, aki debütált Xavi csapatában?

Pau Cubarsí

1945907804_0.jpg

Egy fiú Estanyolból, egy kis, 200 lakost sem számláló, Gironától 10 km-re délre fekvő faluból érkezett. Egy 16 éves fiú lépett pályára, egy asztaloscsalád fia, hiszen a Fustería Cubarsí már több mint 105 éve létezik. Josep Cubarsí i Bellsolà alapította, és ma már a negyedik generáció vezeti. A második félidőben egy ifjúsági játékos állt be Andreas Christensen helyére, aki achilles-ín sérülést szenvedett.

Pau Cubarsí egy modern, intelligens, a játékot jól olvasó középhátvéd, egy olyan fiatalember, aki már régóta predesztinált a sikerre, hiszen a Gironából való érkezése óta sikeres utat járt be az első csapatig. Be kellett érnie, és be is érett. A La Masia ezen lakója természetesen játszott az Unionistas ellen, úgy, mintha már régóta az első csapat mezét viselte volna.

Pau a 2007-es ígéretes generáció sarja (Lamine Yamal, Marc Bernal, Xavi Espart, és más tehetségek között), és már tavaly decemberben bemutatkozott a Dallasban az América de México elleni barátságos mérkőzésen, amely a Copában való debütálásának előszobája volt, és ezzel megkezdte fényesnek ígérkező karrierjét.

Az Alevín B játékosaként érkezett 2018 júliusában a Barcához. Most, elsőéves ifjúsági játékosként már a tartalékcsapat tagja. Az elmúlt szezonban pedig kadettként a Juvenil B-ben is dinamikusan szerepelt, valamint vitathatatlan kezdő volt a spanyol válogatottal az U17-es világbajnokságon, az idei szezonban pedig már két meccset játszott a Juvenil A-ban, az igazi csapatában, az ifjúsági ligában.

Pau Cubarsí nem ijedt meg a lehetőségtől - Salamancában debütált az első csapatban - és a döntetlen száraz tényétől sem, hiszen 1-1-es állásnál lépett pályára. Xavinak nem voltak kétségei a képességeit illetően. "Nagyon bízunk Pau-ban" - emlékezett vissza az edző, aki büszke volt a fiatal középhátvéd teljesítményére, akit a Barça a Gironától szerződtetett, ahol fiatalon játszott.

Egészen addig, amíg a Barca fel nem fedezte, hogy rengeteg tehetség van ebben a magas, mozgékony fiúban, aki öt egymást követő meccsen (Girona, Valencia, Almería, Las Palmas és Barbastro) a kispadon várta a becserélése pillanatát.

Christensen fájdalomra panaszkodott, és feltűnt, egy olyan srác, akit a La Masiát kutatók, az újságírók, akiknek az a dolguk, hogy felfedezzék, tanulmányozzák és terjesszék a Barça ifjúsági akadémiáján lakó tehetségeket, máris kiválasztottnak bélyegeztek. Ő egy olyan játékos, aki szenvedélyesen védekezik, és bár ez furcsának tűnhet, de egyre kevesebben vannak már ilyen típusú játékosok. Sokkal könnyebb egy edző számára, amikor egy tapasztalatlan játékost küld a pályára, ha az támadó vagy középpályás szerepkörben mozog, hiszen leghátul minden hibáért súlyos árat fizet az egész csapat.

Pau Cubarsí egy modern középhátvéd, aki bármilyen rendszerhez alkalmazkodik, és kiemelkedik a karakterével, előrelátásával és a pozíciós játékban mutatott intelligenciájával. Ő egy "Made in la Masia" védő, aki kiváló labdakezeléssel rendelkezik. Emellett magassága (1,82 m) lehetővé teszi számára, hogy erőteljes legyen a támadójátékban és a test-test elleni küzdelemben. Fiatal kora ellenére érett játékos, erős személyiséggel, igazi vezéregyéniség. Gyermekkori példaképe, Carles Puyol még mindig ott van a fejében, bár termete és taktikai fegyelme a Barça legendás "3-asát", Gerard Piquét is idézi.

Xavi szavai: „Pau-t már régóta követjük. Bízunk benne, ahogyan Marc Guiuban, Casadóban, Héctor Fortban... Pau nagyon fiatal, de megvan benne a képesség, hogy hosszú évekig a klubnál maradjon.”

A kvalitásai, a jelleme - higgadt és kedves - és a személyisége miatt választották ki, amelyet a pályán is sugároz. A védekezésben mutatott tehetsége túlmutat a régi középhátvédekén. Ezért is rövidült le ennyire az első csapathoz jutásának folyamata. Ebben a szezonban mindössze kilenc mérkőzést játszott Rafa Márquez Barça Atlèticjában, mielőtt beverekedte magát az első csapatba. Kilenc lehetőséget kapott a tartalékcsapatban és kilencet az első csapatban.

A fiatalok egyre gyakrabban kihagyják a köztes lépéseket. Ansu, Gavi, Lamine Yamal, Marc Guiu és most Pau. Tinédzserek, akik a La Masiából egyenesen a Camp Nou-ba vagy a Montjuïcra mennek, kihagyva a képzés utolsó előtti szakaszát, annak minden kockázatával együtt. A koraérettség legyőzi ezeket az akadályokat, valamint az állandó sérülések és a klub anyagi helyzete is lehetőséget kínál.

Az már nem újdonság, hogy egy 16 éves fiú debütál a Barcában, ami nem is olyan régen még rendkívüli dolognak számított. Pau Cubarsí pályára lépett és játszott: 45 perc, 65 labdaérintés, nagy passzpontossággal (60 kísérletből 56 jó, 93%), bátran vállalva a hosszú passzokat (hat kísérletből négy sikeres hosszú passz), menetközben egy sárga lapot is kiérdemelve.

Pau még gólpasszt is adott Koundénak. Bár a gólt a francia középhátvéd szerezte egy elképesztő jobblábas lövéssel a tizenhatoson kívülről, ezzel pedig Xavi csapata némi lélegzetvételnyi időt nyert, kihasználva, hogy az Unionistas tíz emberre fogyatkozott, míg Losadát kezelték egy Iñaki Peñával történt csúnya ütközést követően. Xavi, aki pályára küldte ezt a srácot, és ezt mindenki előre látta. Megérkezett. Méghozzá hamarabb, mint ahogyan azt elképzeltük. Most a legösszetettebb feladat előtt áll: a csúcson is kell maradnia, remélhetőleg ezt meg is teszi: szerződése 2026-ig szól.

Forrás: El Periodico,

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://culesarok.blog.hu/api/trackback/id/tr7118312635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bivi76 2024.01.27. 20:43:09

Profi csapatnál ilyen eredmények után,valakinek, valakiknek el kell vinni a balhét. Van az a határ, mikor döntést kell hozni, mert kezd ez az egész sztori nevetséges lenni. Nekünk Barcelona szurkolóknak meg fájdalmas.

jani888 2024.01.27. 20:50:08

Szomorú,de ezt érdemlik. Mért kell egy gólos előnynél leállni ,amikor még hátra van kb. húsz perc .Így jövőre nem lesz BL indulás . Esetleg EL, ,vgy még az se...

Raven1975 2024.01.27. 21:21:42

Átkocognak a félpályán, kapura rugdosnak és potyognak a gólok, védők nem tudnak elpasszolni semmit, bója kapus. Innen már nem lehet mivel motiválni ezt a csapatot, hivatalosan is véget ért a bajnokság is, ebből a spirálból csak egy nyári pihenővel, felkészüléssel lehet kijönni, a maradék meccseket végig kell szenvedni, csak nehéz lesz motiváció nélkül tartani a 4. helyet. És szerintem semleges szemmel ez biztosan szórakoztató meccs volt, mert még a Netflix se tudott volna jobbat rendezni, viszont szurkolói aspektusból ez a totális mélypont gondolatát idézi meg.

Bivi76 2024.01.27. 22:17:15

@Raven1975: Én is úgy gondolom, hogy be kell húzni a 4.helyet, és nyáron megújult erővel, fejben helyrerakva dolgokat, nekiindulni a következő szezonnak. Remélem sikerül kijönni ebből a negatív spirálból. Hajrá Barca!

Culé Sarok 2024.01.28. 08:51:18

Ennek a szezonnak áldozata(i) lesznek. Xavi távozása csak előszele a csapatra, szurkolókra váró nehéz időszakra, amikor meghatározó játékosokat (is) el kell adni ahhoz, hogy regisztrálni tudjuk már a keretben lévő játékosokat (is). Nem tudom mikor lesz ennek a rémálomnak vége, de nagyon fel akarok kelni már belőle. Utoljára ilyen nagy fejetlenség a 8-2 után volt. Mi kell ehhez a zűrzavarhoz?! Korrupt Liga, és játékvezetés. Hiéna módjára viselkedő média (hiszen ők szednek darabokra legbelül a mai világban). És a hab erre a “finom” tortára a csapat kiszáradt holtággal felérő anyagi helyzete. Ki akar majd idejönni, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy ki fog tudni idejönni?! Senki… Megvan a magam véleménye a vezetőséggel kapcsolatban is, hiszen ők is ugyanolyan hibásak a kialakult helyzetért, mint Xavi, és a játékosok. Barátkozzon meg mindenki ezzel a helyzettel, hiszen ennél még leszünk lentebb is…

Bivi76 2024.01.28. 09:44:41

@Culé Sarok: Én úgy gondolom, 2015 volt a vízválasztó. Megnyert BL után a culék úgy gondolták, hogy továbbra is Bartomeu vezesse a klubot. Szeretett csapatom tönkretevője Arda Turannal kampányolva legyőzte Laportát, aki pályafutása csúcsán lévő Pogbával kampányolt. Szerintem, a már ekkor sportszakmailag mélyponton lévő klub, Luis Enrique távozásával soha nem látott szakadékba sodródott. Talán 2015 - ös elnökválasztás, Laporta győzelmével még visszafordítható pályára állíthatta volna az FC Barcelonát, még nem volt anyagilag akkora szakadék köztünk, és a többi európai élcsapat között.

Bivi76 2024.01.28. 10:00:46

Sajnos nem így alakult. Valverde kinevezése, majd Setien kispadra ültetése mind azt bizonyította, hogy az elnöknek semmi köze a futballhoz. Neymar eladása csak tetézte a gondokat. A sok gyenge igazolás csúcsgázsikkal, részletre, hitelből való vásárlása, anyagilag tönkretette a klubot. Koeman sikeresen épített be fiatalokat, remélem sikeres pályafutásuk során nem felejtik el ezek az ifjoncok, hogy egy igazi Legenda indította el Őket. Messi távozása egy óriási fájdalom volt minden Barcelona szurkolónak, köztük nekem is. Azokat a könnyeket nem lehet megjátszani. Nem ezt érdemelte minden idők egyik (ha nem a legjobb) Barcelona játékosa. Én ekkor óriásit csalódtam Laportában, akit megváltónak hittem. Abba a hibába esett, hogy azt hitte 2003-at írunk, mikor első regnálása megkezdődött . Én megértem hogy jót akar, de ezt a balhét neki is el kell vennie. Véleményem szerint óriási hibát követett el, hogy a körülményekhez képest, Xavi minden kívánságát teljesítette. Egy európai élfutballban nem jártas edző nyakunkra hozatott több tízmilliő euróért (nekünk ezek az összegek, ebben az anyagi helyzetben, óriásiak) nagyon gyenge, nem Barcelona szintű focistákat. Állandóan a projektjéről beszélt. aztán kérte Lewandowskit, Gündogant, Alonsot, Torrest, Inigo Martinezt,Romeut. Tegye minden Barcelona szurkoló a szívére a kezét :Ilyenek kellettek nekünk? A Barcelonának olyan játékosokra volt mindig , és van szüksége, akik lázba hozták, hozzák a szurkolókat.

Bivi76 2024.01.28. 10:06:08

Az én olvasatomban Xavi, mint edző, megbukott. De másoknak is menni kell. Nem egy ember tehet erről a helyzetről. Annyi becsülendő Xaviban, hogy megpróbálta, segíteni szeretett volna, de képességeit meghaladta a feladat. Ennek ellenére tisztelet neki, Úriember módjára cselekedett. Nagyon nehéz lesz a kiút ebből a történelmi mélységből. Ami nem múlik, az az örök szerelem az FC Barcelona iránt. De nagyon fáj!

Máté Barca 2024.01.28. 10:24:52

Ez a január minden szempontból a szakadék legmélyére repített minket. Szuperkupa zakó egy el classico döntőben, kiesés a kupából, ami a "legkönnyebben" nyerhető sorozat lehetett volna, most már 10 pont hátrány a listavezető mögött, a tegnapi megalázó, borzasztó vereség feltette az i-re a pontot. És még hátra van egy szerdai meccs ebből a csoda hónapból...

Xavi vezetése alatt láthattunk egy nagy minőségi ugrást, miután átvette a csapatot Koemantól, majd jött egy stabil szezon mérsékelt, de kiegyensúlyozott játékkal, majd jött a totális szétesés, kilátástalanság és mélypont erre a szezonra.

Ebben a szezonban nagyjából azt érzem, hogy a játék képét és az eddigi eredményeket látva ott tartunk, ahol Xavi átvette a csapatot, visszatértünk arra ugyan arra a mély pontra, ahová 2021. őszén süllyedtünk.

Raven1975 2024.01.28. 12:36:45

Egyébként nagyon nem tartom jó ötletnek, hogy ennyivel a vége előtt bejelentették ezt. Fegyelmezetlenség lehet úrrá a csapaton. Igaz, hogy most is káosz van. Persze lehet egy "csak azért is" hangulatot akarnak elérni vele, de általában ilyenkor a játékosok kevésbé fogadnak szót, kevésbé akarnak bizonyítani, jobban féltik az egészségüket, a külső pletykákkal foglalkoznak és intézik a jövőjüket.

Bivi76 2024.01.28. 12:44:27

@Raven1975: A katalán Sport - on most olvastam, hogy az öltöző, (játékosok), Luis Enrique-t szeretnék edzőnek.

evooo 2024.01.29. 09:29:20

@Bivi76: ? Viccnek jo de ha mar megy Xavi akkor Nagelsmann, fiatal kepzett nemet edzo kell ezeknek.

Bar tokmindegy ha araujo visszapaszolja az otosnel az ellenfelnek Pena kb NB2 szintu kapus sorolhatnam meg a dolgokat. Szegeny Cancelo is olyat hibazik magamnak neznem el maximum!?

Bivi76 2024.01.29. 10:13:54

@evooo: A katalán sajtó sok nevet bedobott, gondolom vannak olyanok is, aminek nincs valóságalapja,vagy ebben az anyagi helyzetben lehetetlen. Imanol Alguacil (Real Sociedad), Míchel (Girona), Rafa Marquez (Barcelona B), Thiago Motta (Bologna), Luis Enrique (PSG), Sergio Conceicao (FC Porto), Hansi Flick (csapat nélkül), De Zerbi (Brighton), Arteta (Arsenal), Tuchel (Bayern München) . Én úgy gondolom, Rafa Marquez lesz a befutó

Culé Sarok 2024.01.29. 13:20:49

@Bivi76: A legjobb Xavi “utód” szerintem De Zerbi lenne.

Bivi76 2024.01.29. 13:45:18

@Culé Sarok: Nekem valahogy a német vonal jön be. Semmiképp nem választanék klubhoz kötődő egykori játékost a Barcelona edzőjének. Szakítani kellene ezzel a hagyománnyal. Eljött az ideje kicsit "felkavarni 'az állóvizet. Úgy gondolom, ennek a stílusnak leáldozott (tili-taka). Szerepét átvette a" gegenpressing ".

Bivi76 2024.01.29. 13:48:49

@Culé Sarok: A tiki - takához, rendkívül képzett játékosok kellenek. Sajnos nálunk kevés van belőlük.

Culé Sarok 2024.01.29. 14:03:51

@Bivi76: Szerintem a Brighton csapata a megfelelő példa arra, hogy ezt a taktikát is lehet alkalmazni világsztárt nélkülöző csapatban is. A hetedik (!) helyen tanyáznak a PL-ben, megelőzve a Chelsea, MUTD, Newcastle triót. Kíváncsi lennék mit hozna ki egy Fati-ból, Dest-ből.

Bivi76 2024.01.29. 14:18:53

@Culé Sarok: Ebben igazad van. Gondolom nyáron jönnek vissza a kölcsönadott játékosok, és az új edzőnél mindenki tiszta lappal indul. Kíváncsi leszek például az Általad említett Destre, akit jó játékosnak tartok. Fatinak is szurkolok, mert szimpatikus, ügyes focistának tartok.

Culé Sarok 2024.01.29. 17:20:55

Olvastam olyan pletykákat melyek szerint Koundé lesz az a bizonyos védő, akit értékesítenek a nyár folyamán.

Robi71 2024.01.30. 18:48:28

@Bivi76: Ragaszkodunk a Barca múltú/kötődésű edzőhöz. Így nem nehéz leszűkíteni a kört.

Robi71 2024.01.30. 18:49:59

@Culé Sarok: vagy De Jong-ot, aki a legpiacképesebb. 70-80 millió is lehet az ára.

evooo 2024.01.31. 08:48:31

@Bivi76: Véleményem szerint óriási hibát követett el, hogy a körülményekhez képest, Xavi minden kívánságát teljesítette. Egy európai élfutballban nem jártas edző nyakunkra hozatott több tízmilliő euróért (nekünk ezek az összegek, ebben az anyagi helyzetben, óriásiak) nagyon gyenge, nem Barcelona szintű focistákat. Állandóan a projektjéről beszélt. aztán kérte Lewandowskit, Gündogant, Alonsot, Torrest, Inigo Martinezt,Romeut.

Erre azert reagalnek ne varjuk Xavi nyakaba az osszes igazolast. Nem almodott Xavi Romeurol.

"Bár Xavi nagyon szeretett volna egy védekező középpályást [a legtöbb hír ennek megfelelően Joshua Kimmich-ről vagy Martin Zubimendiről szólt], a klubvezetés végül úgy döntött, hogy súlyos pénzügyi problémái okán nem engedhetik ezt meg maguknak, így esett a választás a 31 esztendős Oriol Romeura, akiért 3,5 millió eurót fizettek a Gironának." erdemes tajekozodni

Robi71 2024.01.31. 15:49:31

@evooo: Egyetértek veled. Romeu, Martinez és Alonso majdnem ingyen érkeztek kiegészítőknek, mivel jobbra nem futotta. Lewa és Gündogan a Barca kedvéért nem hosszabbítottak előző klubjaikkal (szerintem megbánták). Lewa diszkontáron, Gündogan ingyen érkezett. Ha ehhez hozzávesszük a két Joao kölcsönszerződtetését több, mint (költség)hatékony csapatépítésről beszélünk. Akik tényleg a jövőnej szoltak, az Ferran és Roque...akik valóban drágán érkeztek.
Hogy ennek ellenére miért nem működik a dolog?...szerintem szakmai és mentális hiányosságok miatt. Laporta jól végezte a dolgát. Ha hibázott, akkor az azért van, mert megbízott az edzőben és a játékosokban.
Több, mint egy blog!
süti beállítások módosítása