Több, mint egy blog!

2024. február 01. 18:23 - altopasso

Ki lesz a nyerő ember?

Lesz-e jó edzőnk?

fc-barcelona-camp-nou.jpg

Xavi Hernandez távozása az FC Barcelonától egy összetett döntés eredménye, amelyet befolyásolt a csapat közelmúltbeli teljesítménye, a csapat dinamikájának szükséges változása, a személyes áldozatok, valamint egy ilyen magas szinten versenyző klub irányításával járó egyedi kihívások. Ahogy a Barcelona új korszakba lép, Xavi idejének hatása és a távozásáról szóló döntése továbbra is téma lesz a futballrajongók körében világszerte.

El is indultak a találgatások lehetséges utódaival kapcsolatban. Több név is felmerült, mint esélyes jelölt, akik mindegyike egyedi stílussal és tapasztalattal rendelkezik.

  1. Roberto De Zerbi: A támadó játékstílusáról ismert De Zerbi munkássága komoly hullámokat vetett az európai futballban. A Brighton & Hove Albionnal a Premier League-ben eltöltött sikeres időszak, amikor is az UEFA Európa Ligába vezette őket, rávilágít arra, hogy képes lenyűgöző eredményeket elérni.
  2. Rafael Marquez: Mint korábbi játékos és jelenlegi edző a Barcelona rendszerében, Marquez ismerős arc, aki mélyen ismeri a klub kultúráját és éthoszát. A vezetői posztra való törekvése és a klubhoz fűződő kapcsolata erős házon belüli jelöltté teszi őt. A jelenleg a Barcelona B-t irányító szakember esetében lenne Barcelonának a legegyszerűbb dolga. Mivel Marquez a klubrendszerben való irányítás mellett Xavi mellett is játszott, ismeri a sportigazgató Decót és Laportát, ami lehetővé tenné a zökkenőmentes munkakapcsolatot. De Xavi kinevezéséhez kicsit hasonlóan szinte semmilyen tapasztalatot nem szerzett még az elvonalbeli futballban mint vezetőedző. Az előnye annak, hogy a Barcelona most ennyi tinédzsert játszat, hogy ők már átmentek Marquez rendszerén, de ez nem azt jelenti, hogy a legmagasabb szinten is tudna menedzseri munkát végezni. Elég kockázatos döntés lenne.
  3. Thiago Motta: A játékosként a Barcelonához kötődő, jelenleg pedig a Bolognánál edzőként bizonyító Motta a klub ismertségének és a friss edzői tapasztalatnak az ötvözetét hozza magával. Innovatív ötletei és támadó játékstílusa jól illeszkedik a Barcelona stílusához. A Barcelona korábbi középpályása óvatos taktikával, ahol néha elég csak egy gól is, az európai szereplés elérhető közelségbe hozta a klubot. Joshua Zirkzee egyéni zsenialitása segített Mottának új magasságokba repíteni a csapatot, de Motta pragmatizmusa az, ami a fiatal hollandot a legjobb helyzetbe hozza a siker érdekében. Képzeljük el ezeket a taktikai fogásokat, miközben Raphinha és Joao Felix áll a rendelkezésére, és Motta újjáélesztheti a Barcelonát, vagy összeomolhat és leéghet. A legnagyobb aggály Motta kinevezésével kapcsolatban az, hogy bár érti a barcelonai éthoszt, vajon nem lenne-e túl nagy számára a nyomás, amit egy olyan klub irányítása jelent, mint a Barcelona? Motta korábbi állomásai a Genoánál és a Speziánál nem voltak éppen kiemelkedőek, és ha a világon mindenki rád figyel, egy nehéz időszak a Barcelonánál könnyen a süllyesztőbe juttathat egy menedzsert. Xavi időnként nehezen birkózott meg a nyilvánosság nyomásával, de ennek kezelése és a játékosok megóvása ettől a nyomástól a munka része, amit egy menedzser általában csak akkor tapasztal meg, amikor már vagy európai sikereket ért el, vagy amikor először kerül egy nagy klub élére.
  4. Marcelo Gallardo: A River Plate-nél és jelenleg az Al-Ittihadnál lenyűgöző teljesítményt nyújtó Gallardo egy másik jelölt, aki új perspektívát hozhat a Barcelonának. Az európai klubokhoz fűződő múltbeli kapcsolatai és a Dél-Amerikában elért sikerei miatt érdekes választás lehet.
  5. Mikel Arteta: Arteta jelenleg az Arsenalnál dolgozik, és Európa egyik legígéretesebb fiatal edzőjeként szerzett magának hírnevet. A Barcelonához a La Masia és a Barca B révén fűződő kapcsolata, valamint az Arsenalnál elért sikerei miatt lehet izgalmas jelölt.
  6. Míchel: A Gironát a La Liga élvonalába vezető Míchel megmutatta, hogy képes lenyűgöző eredményeket elérni. A másodosztályból az élvonalbeli szereplésig tartó fejlődése figyelemre méltó. Ráadásul a városon belül tevékenykedik, így fizikailag nem sok változást jelentene áttennie a székhelyét a város másik pontjára. A Gironánál Michel olyan játékosokból is csúcsteljesítményt hoz ki, akikről sokan nem is hallottunk az érkezésük előtt, és bár a védelem időnként talán túl nyitott, de ha az ember annyi gólt lő, mint a Girona, akkor ezzel semmi gond nincs. Jó példa arra, hogy Michel taktikája működik, Artem Dovbyk teljesítménye. Az ukrán domináns a levegőben, és közösen vezeti a La Liga aranycipőjéért folyó versenyfutást, miután zökkenőmentesen illeszkedett be a csapatba a Dinipro-1-ből. A Girona agresszív játékát szívesen látnák a Barcelonánál, ahol az idei szezonban időnként már elcsépelt lett a futball. Mivel Michel a City Football Group rendszerének tagja, több tapasztalatot szerzett, mint a hozzá hasonló helyzetben lévő menedzserek többsége. A Girona még decemberben 4-2-re verte a Barcát.
  7. Jürgen Klopp: A karizmatikus személyiségéről és a Liverpoolnál eltöltött sikeres időszakáról ismert Klopp bejelentése, miszerint elhagyja a Liverpoolt, ablakot nyithat a Barcelona számára, hogy megkörnyékezze őt, annak ellenére, hogy jelezte, szünetet szeretne.
  8. Andoni Iraola: Miután a Rayo Vallecanónál kiemelkedő munkát végzett, Iraola a Premier League-ben kapott hívást a Bournemouth csapatánál. Kezdetben úgy tűnt, hogy nehezen alkalmazkodik Angliához, de gyorsan megtalálta a helyét, és a Cherries izgalmas futballt játszik, amit okos igazolásokkal erősítenek. Az olyan játékosok, mint Dominic Solanke fejlődése Iraola alatt szintén ragyogó volt, és nem számít milyen komoly az ellenfél -- jól felkészítette a Cherriest a kihívásra. A csavar az, hogy Iraola csak nyár óta van a Bournemouth-nál, így a velük kötött szerződésétől függően valószínűleg a Barcelonának ki kellene fizetnie egy kivásárlási díjat, ha ebbe az irányba akarnak elmenni. Egy olyan klub számára, amely megpróbálja visszafogni a kiadásait, ez nem biztos, hogy a legkönnyebb lesz, mivel a Bournemouth nem akarja ilyen gyorsan elveszíteni az edzőt.
  9. Javier García Pimienta: A Las Palmas adja az egyik legjobb sztorit ebben a szezonban a ligában, és Francisco Javier Garcia Pimienta központi szerepet játszik ebben. Mint a listán szereplő többiek, ő is olyan valaki, akinek nincs nagy klubnál szerzett tapasztalata, de ha már a jelenle gi helyzetet vesszük alapul, a Barcelonának nehéz lesz egy ilyen tapasztalattal rendelkező menedzsert elcsábítania. A Las Palmas védelme stabil, de ez inkább Alvaro Valles kapus kivételes teljesítményének köszönhető. Az ő 12,12-es megakadályozott gólokat jelző száma nyolc góllal a La Liga legjobb mutatója, ami azt jelenti, hogy a kilencedik helyen álló klub 19 kapott gólja nem fenntartható hosszú távon, így ha a szakember máshová költözik, lehet, hogy Vallesnek követésnie kellene.
  10. Marcelo Gallardo: Gallardo esetében furcsa helyzet állt elő. A 48 éves szakember az argentin River Plate-nél a világ legjobb tehetségeit nevelte ki, például Enzo Fernandezt és Julian Alvarezt, de amikor 2022 decemberében lemondott a klub irányításáról, úgy tűnt, hogy Gallardo egy top-csapatnál kaphat lehetőséget. Vagy valamit előkészítettek, ami nem történt meg. Ezután majdnem egy évet töltött munka nélkül, mielőtt Nuno Espirito Santo utódja lett az Al-Ittihadnál, ahol kilenc mérkőzésen ült a padon. Ha egy klub el akarná őt hozni a szaúdi Pro Ligából, talán nem lenne lehetetlen.

És eljátszatunk még a gondolattal több szakember esetében is. Antonio Conte és José Mourinho olyan menedzserek, akik már szép számmal nyertek trófeákat, de egyikük sem olyan menedzser, aki képes lenne átvezetni a Barcelonát ezen a zűrzavaros időszakon. Conte egy igényes vezetőedző, akinek teljes szinkronban kell lennie az igazgatótanáccsal, ráadásul szívesebben költ jelentős összegeket öregedő játékosokra, hogy hozni tudja a győzelmeket.  Bár így is lehet dolgozni, a Barcelona által nagyra értékelt, a fiatalokat felkaroló, gondos irányítás nem egyezik ezzel, és akkor hagyjuk azokat a szócsatákat, amelyeket Joan Laporta és Conte vívna a lehetséges átigazolásokkal kapcsolatban, ha az olasz kerülne a csapat élére. Miután Xavit már így sem támogatták annyira, mint amennyire szüksége lett volna rá, csak idő kérdése lenne, hogy egy nyilvános nézeteltérés miatt mikor lép le az itáliai. Ha Mourinhóról van szó, akkor van egy kis probléma, amivel foglalkoznunk kell. Mindössze két edző felügyelte pályafutása során a Barcelonát és a Real Madridot is, Enrique Fernandez és Radomir Antic. Mindketten a futball nagyon különböző korszakában dolgoztak, és nem tűnik úgy, hogy a Barcelona stabilitásának a megoldása az lenne, ha egy olyan menedzsert hoznának, aki a Real Madriddal szinte mindent megnyert, amit csak lehet. És akkor még nem említettük a viszont, amit a portugálnak sikerült kialakítania a katalán blaugranák és a királyi blancók között.

Egy biztos: a legutóbbi teljesítmény még mindig bőven elmarad a várttól, és attól a szinttől, amire ez a keret képes lenne. Az sem segít, persze, hogy rengeteg a sérült és szinte nincs olyan időszak, hogy ne lennének maródiak a csapatban. Többször is találgatták, hogy ez az elégtelen fizikai felkészítésből eredhet. Volt egy pletyka, miszerint Messi annak idején felhívta Guardiolát, és felajánlotta szolgálatait. A katalán edző viszont elutasította az argentint azt hang súlyozva, hogy az edzések nem olyanok Manchesterben, mint Barcelonában. Ott fizikailag is keményebben és többet készülnek. A csapat viszont nem képes arra a teljesítményre, amit a szurkolók elvárnak. Sem elöl, sem hátul. Nem csupán egy össze nem érett társulat képét nyújtja a gárda, a fejekben egészen biztosan nincs rend. Hogy Xavi hogy gondolta, hogy azzal, hogy ő lemond, egycsapásra minden megváltozik, rejtély marad. Elöl Lewandowski szerencsétlenkedése már-már Luis Suárez egy-egy meccsen nyújtott borzalmas teljesítményét idézi annyi különbséggel, hogy az uruguayi egy-egy meccsen még akkor is nyújtott értékelhető teljesítményt, amikor már mindenki leírta. Lewandowskit Xavi rendszeresen lecseréli, és most Roque ezt góllal hálálta meg. De a brazil remekül keresi a réseket, és indul el a belső területek felé, láttatja magát, ami a lengyelről viszont már kevésbé mondható el. Lewandowski gyakran lép ki oldalra és szélre is labdákért, viszont Xavi ezt kifejezetten nem kérte tőle az ESPN szerint. Arra hívta fel a figyelmét, hogy maradjon a „területen”, vagyis a tizenhatoson belül, közel a kapuhoz. Érthető az edző frusztrációja, viszont Roque mást kínál.

Forrás: CBS, ESPN FC

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://culesarok.blog.hu/api/trackback/id/tr1918316733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altopasso 2024.02.02. 08:14:14

@Binglof: A Portót nem nagyon láttam mostanában, de a cikk alapján nem lenne rossz választás.

Raven1975 2024.02.02. 17:20:43

A következő edző nem fog lemondani a posztjáról és a pénzéről. Minden menesztés egy vagon kiadással jár. Aztán persze létezik az 'új seprű jól seper' effektus, de igazából hosszabb idő kell egy edző keze nyomának leképezéséhez.

Bivi76 2024.02.03. 11:30:46

@Raven1975: A katalán Sport mai száma arról ír, hogy nagy a dilemma az elnökségben. Ennek a tárgya pedig az, hogy Araujo - t értékesíteni a nyáron, vagy sem. Szerintem itt komoly sportszakmai problémák, és bajok lehetnek a fejben , ha már ez felmerül. Ez a játékos, a focihoz értő Barcelona szurkolóknál az ELADHATATLAN kategóriába tartozik. Lassan kezdem érteni miért nem jött nyáron Güler, most pedig Bergvall. Ki kell Laportának, meg a következő (gondolom klubhoz kötődő, focihoz nem értő) edzőnek? Inigo Martinez? Marcos Alonso? Komolyan mondom, az ész megáll.

Raven1975 2024.02.03. 16:29:59

Az automatizmusok kialakulásához nem árt, ha a keret nem cserélődik ilyen gyorsasággal és ekkora mértékben (de jelenleg ez nem megvalósítható, mert öregednek ki játékosok, a fiatalokat pedig nem játszathatod agyon, meg az anyagi nehézségek miatt se biztos, hogy a klub meg tud tartani olyan játékosokat, akiknek egyébként helyük lehetne a csapatban), plusz, ha nem lenne sérült mindig 2-3 kulcsember több hónapos kihagyásokkal, valamint itt csak 2 probléma van, nincs fizikálisan és taktikailag felkészítve a csapat, ennyi. És ez kinek a felelőssége, azt meghagyom, hogy mindenki eldöntse magának!

Bivi76 2024.02.03. 16:52:25

@Raven1975: Nem tudom nekem írtad e a hozzászólást, de válaszolok rá. Értem amit írsz,hogy anyagi nehézségek,nem lehet a keretet gyorsan kicserélni, terhet tenni a fiatalokra, sérülések, stb. De úgy gondolom, Araujo eladásának gondolata, fel sem szabadna hogy merüljön. Rendkívül fontos, remek játékos a jövőre nézve. Nekem legalábbis ez a véleményem.

Raven1975 2024.02.04. 19:19:33

@Bivi76: Xavi: "Arról viccelődtünk vele, hogy úgy néz ki a pályán, mint egy veterán. Ahogyan osztogatja a labdát, amennyire agresszív védekezésnél, nem veszít párharcokat. Nagyon elégedett vagyok Pau Cubarsí teljesítményével."
uploads.disquscdn.com/images/ea51a6ab5047b9e4a6f09e2b5aab04de8662b799b20fa428e322f77933eea759.jpg

Bivi76 2024.02.04. 19:58:07

@Raven1975: Remélem tévedek Cubarsival kapcsolatban, és másfél évtizedre lesz egy remek belső védőnk. Ebben az esetben természetesen önkritikát fogok gyakorolni.
Több, mint egy blog!
süti beállítások módosítása