Több, mint egy blog!

2024. január 29. 21:00 - Culé Sarok

Mi vezetett Xavi bukásához I. rész

img_9832.jpeg

2022-ben Laporta meghozta rendkívül kockázatos döntését, miszerint csapatépítés lesz és bármi áron igazol játékosokat...
...nem pedig az eredetileg felmerült A tervet követi, miszerint egy jó 6-8-10 éves ciklusban saját nevelésű játékosokkal építik újjá a klubbot!

Nézzük mi történt az elmúlt szűk két évben!

Egy rendkívül szerény igazolási keretből felépítették a mostani csapat alapjait, elhitették a szurkolókkal, hogy rendben lesz minden és megkezdték a többfrontos küzdelmet!
No ehhez a projekthez győzték meg Xavi-t (még 2021-ben), aki első körben nem is feltétlenül szerette volna elvállalni a munkát...
...de elvállalta, mert szeretett csapatának szüksége volt rá...
...az első évben a csapat ugyan kiesett a BL csoportköréből, de várakozásokon felül megnyerte a bajnokságot!

Na ekkor lett minden szurkoló végtelenül optimista!

Viszont, azt már szinte mindenki elfelejtette, hogy ennek igen nagy ára volt:
1. kiürítették a kasszát és vállalták, hogy a jövőben nagy játékosokat nem nagyon fognak tudni igazolni;
2. továbbá a sérülések miatt pedig, a fiatalítási tervet is el kellett indítani, hogy meglegyen az első csapat kerete!

Sokan kérdezhetik, hogy mi volt ebben a kockázatos?

Nos a profi csapatok menedzsmentje a 21. században úgynevezett adaptív stratégiára épül, amely lényege, hogy a változó körülményekhez alkalmazkodnak akár egy éven belül többször is...
...na erről mondott le a Barca, amikor erőn felül igazolt, miközben mindent is eladott, amit csak lehetett...

Első körben hiába volt egy elfogadható keret, az rendkívül szűk volt, így nem nagyon lehetett rotálni!
Második körben jöttek sorba a sérülések az ebből adódó túlterhelés okán...
...ami nyilvánvaló volt, hogy be fog következni.
Emiatt pedig újabb fiatal játékosokat kellett felvinni keretbe, mert igazolásra már nem volt fedezet!

Majd újabb sérülések következtek, illetve a csapat láthatóan a bajnokság felére úgy elfáradt a rotáció hiányában, mint ahogy a versenytársaik a végére szoktam!

Xavi pedig panasz nélkül tűrte ezt az egészet, szeretett csapata kispadján...

Ilyen hatalmas presszió alatt eleve nagyon nehéz dolgozni, de ez csak a kezdet volt...

Tehát Laporta végtelenül kockázatos terve, hogy a Barcelona a pénzügyi csőd határán mégis tudjon 22-ben igazolni és megmarodjon a jelenlegi tulajdonosi kör, hogy ne kelljen a klubot eladni külföldi befektetőknek...
...nem volt más, mint hogy 19-re lapot kérni...
...kapott is...
...ami elsőre jónak is tűnt, csakhogy ma már látszik, hogy most omlik össze az egész kártyavár...


Forrás: Több mint egy sport

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://culesarok.blog.hu/api/trackback/id/tr5618311601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bivi76 2024.01.29. 21:30:41

Nagyon fáj ezt megélni, hogy az a Csapat, amelynek gyerekkorom óta szurkolok, darabjaira hullik. Remélem, hogy csodával határos módon talpraállunk, és újra varázslatos játékosokat tudunk igazolni. Ha nem ez lesz, hanem teljes egészében a spanyolokra támaszkodunk, sok jóra nem számíthatunk. Az már a vég kezdete lenne. Forever Barca!

Red Cule 2024.01.29. 22:27:53

Szerintem jó meglátás...
Alemany és Jordi Cruyff távozása, Deco jövetele vajon mit hozott magával?

Culé Sarok 2024.01.29. 22:36:12

@Red Cule: Eddig? Vitor Roque… Tudom, hogy nem lesz ez egy etikus viselkedés egy blog tulajhoz, de engem rettentően elkeserített (fölbosszantott) a brazil. Az első mérkőzésein jóformán csak belsővel el kellett volna passzolni a kapus mellett. Az eredményt mindenki ismeri. Értem én, hogy csak pár meccse van itt, más kontinens, ország, kultúra, filozófia… DE! A labda mindenhol (remélhetőleg) ugyan olyan gömbölyű, ugyan úgy kell megrúgni. Újabb euró tízmilliók mentek a levesbe, úgy, hogy az utánpótlásban van egy bizonyos Guiu, aki első(!) labdaérintéséből betalált az őszi Bilbao elleni meccsen. Hogy is szól a mondás?! Fejétől bűzlik a hal…

Máté Barca 2024.01.30. 09:32:19

@Culé Sarok: azért még ne írjuk le Roquet.
Ellenpéldaként Vinicius is milyen kutyaütő labdatemető volt, aztán kellett idő mire kiforrott és elkezdtek jönni a gólpasszok, kulcspasszok és gólok. És ő is 18 évesen került Brazíliából Europába.

Raven1975 2024.01.30. 12:49:42

Mióta az eszemet tudom, Barcelona szurkoló vagyok, és ez semmiképpen sem fog változni. Mélyen vagyunk, de ahogy ezt is végig néztem, azt is végig fogom, hogy újra a világ tetején leszünk. Ha ehhez három év kell akkor annyit fogok érte várni. Vannak kiváló minőségű fiatal játékosaink, akik idővel fel fognak nőni a feladathoz és akkor szerintem megállíthatatlan lesz a csapat. Visça el Barça!

Bivi76 2024.01.30. 13:28:00

@Raven1975: Maximálisan egyetértek Veled! Lehet sokszor drasztikusan fogalmaztam, de imádom ezt a Csapatot , Klubot. Mindig Barcelona szurkoló voltam, és leszek is . Azt hogy most nagyon mélyen vagyunk sportszakmailag, anyagilag, a Barca iránt érzett "szerelmemen" nem változtat. Akit egyszer megérint a gránátvörös szuperklub, (nálam 1992), azt örökre "fogva tartja '.

evooo 2024.01.31. 08:55:09

@Máté Barca: vini meg most is kutyauto szerintem! :D (magahoz kepest javult) 3x ennyi golt rughatna de hal istennek meg mindig van hogy kirugja a stadionbol, viselkedese elfogadhatatlan, egy bohoc, en lennek az edzoje nalam eladasi listan lenne.

evooo 2024.01.31. 08:59:32

Nem tudom Xavinak mennyire jott be hogy elment Alemany, Cruyff es jott Deco. Veluk jol tudott dolgozni azt tobbszor is elmondta. Szerintem ez is kozrejatszik, olvastam olyat Xavi Joao Felixet sem akarta igazan vagyis ugy igazoltak a feje foltott. (Mendes Laporta baratsag) Sok mindent nem tudunk, nem is fogunk megtudni max majd ha Xavi ir egy konyvet errol az idoszakrol.
Több, mint egy blog!
süti beállítások módosítása